Kampagnefilm om snus

Her kan du se film fra vores kampagne om snus.
Du kan også læse mere på www.snusfornuft.dk

Snus, tyggetobak eller nikotinposer

Der findes mange forskellige navne for produkter med nikotin f.eks.: pouches, tyggetobak, snus og nikotinposer.

Ens for produkterne er, at de indeholder nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende, og at de ofte er doseret i små portionsposer. Produkterne ser derfor ens ud, og det kan være svært at skelne dem fra hinanden. Snus og tyggetobak bliver også kaldt røgfri tobak, idet de ikke frigiver røg, når de bruges.

Både snus og tyggetobak består af tobak tilsat vand, salte, smagsstoffer samt fugt- og ph-regulerende stoffer. Snus og tyggetobak indeholder også nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende samt kræftfremkaldende stoffer.

Snus og tyggetobak anbringes i munden, men nogle former for røgfri tobak placeres i næsen.

Nikotin er et giftstof

Nikotin er et kemisk giftstof, der findes naturligt i tobaksplanten, hvor det bruges som insektgift. Nikotinen fra planten kan udvindes og tilføjes til andre produkter, eller fremstilles kemisk i et laboratorie. Fælles for både den naturligt forekommende nikotin og den kemisk fremstillede er, at nikotinen er stærkt afhængighedsskabende. 

Nikotin findes blandt andet i en række af forskellige tobaksprodukter såsom snus og tyggetobak. Nikotin findes også i produkter som dampes f.eks. e-cigaretter (e-væske) og det er tilført i nikotinprodukter, der er tiltænkt som hjælp til rygestop såsom nikotintyggegummi, spray og plastre. Fælles for alle produkter med nikotin er, at kroppen kan blive afhængig af at anvende dem. 

Nikotin er afhængighedsskabende

Nikotinen påvirker hjernen og nervesystemet kraftigt, fordi stoffet efterligner virkningen af acetylcholin. Acetylcholin er et naturligt signalstof i kroppen med mange vigtige funktioner - herunder kommunikationen mellem nerveceller. Nikotinen påvirker også resten af kroppen og får eksempelvis pulsen og blodtrykket til at stige.

Kroppen vil forsøge at modvirke påvirkningen fra nikotin. Folk der anvender nikotin vil derfor udvikle 'neuroadaptation', hvilket betyder, at nervesystemet indstiller sig på konstant at få tilført nikotin. Hvis man er vandt til at anvende nikotin, og pludselig stopper, vil nervesystemet "skrige" efter nikotin, og man vil have udviklet en afhængighed. Det er en af grundene til, at det kan være svært at holde op at stoppe med at bruge nikotinprodukter.

Om at stoppe med nikotin

Hvis du synes det er svært at stoppe med at bruge snus, er det måske fordi du er blevet afhængig af nikotinen i snus. Afhængigheden kommer blandt andet til udtryk ved abstinenser, dvs. fysiske reaktioner på, at du ikke giver hjernen den mængde nikotin som du plejer. De vil aftage over tid og forsvinde igen, men de kan gøre dem første periode uden snus udfordrende. 

Derfor kan det være en god ide at få hjælp undervejs.

Indholdet i denne app er udarbejdet ud fra de veldokumenterede metoder vi kender fra rygestopområdet, hvor nikotinafhængighed og vaneændringer ligeledes spiller en stor rolle. 

Hvis du ønsker yderligere hjælp til at nedtrappe din nikotin, kan du ringe til Stoplinien på 80313131. Her sidder uddannede rådgivere parat til at rådgive dig. Hjælpen er gratis. 

XHALE
Kræftens Bekæmpelse
Gratis i App Store
XHALE
Kræftens Bekæmpelse
Gratis på Google Play